خط ویژه تماس با اتاق سرور
«اتاق سرور دات کام» پایگاه تخصصی طراحی و اجرای شبکه و زیرساخت مرکز داده ها


نحوه چیدمان صحیح رک و ترسیم دیاگرام

نحوه چیدمان صحیح رک و ترسیم دیاگرام
چیدمان یک رک یا Enclosure یا کابینت
در شبکه یک سازمان بسیار مهم است که چیدمان یک رک یا Enclosure یا کابینت را به چه نحو انجام دهیم. نحوه ی صحیح آرایش رک باعث افزایش امنیت فیزیکی دستگاه ها و بقای آن ها می گردد. نتیجتا تفاوت بین آرایش رک ها می تواند تاثیر بسزایی در درجه کاری یک کارشناس باشد. این بسیار حائز اهمیت است که نکات مربوط به آرایش رک ها را بدانیم و در صورت امکان بکار ببریم. در ذیل برخی از این قوانین و نکات بصورت خلاصه بیان شده است:
تجهیزات چگال تر و دارای وزن زیاد بایستی در یونیت های پایین کابینت باید نصب شود. به این دلیل که نصب تجهیزات سنگین تر در پائین کابینت باعث ثبات و پایداری و ایجاد تعادل بهتر کابینت خواهد شد.و نصب و راه اندازی و عیب یابی را آسانتر خواهد نمود.
آرایش رک
بایستی تجهیزات UPS باید در پائین ترین بخش کابینت قرار بگیرند این بسیار مهم است که در دیتا سنترها، منابع تغذیه برق در کابینت مجزای خود قرار دادند. این بدان علت است که وزن زیاد باطری ها، امکان نشتی اسید و حمل و نقل و جابجائی آن ها در پائین کابینت ساده تر است و از سوئی در صورت نشت UPS اشکال در عملکرد مابقی دستگاه ها بسیار پایین می آید.


در استاندارد موجود آرایش یک رک؛ کنسول مانیتور و کیبورد در وسط کابینت قرار می گیرد. خود این تجهیزات به ترتیب از پائین به بالا ابتدا کیبورد و بعد کنسول مانیتور. بنابراین مانیتور از وسط کابینت به بالا باید نصب شود. این کار دلایل انسانی دارد. سهولت دیدن مانیتور و کار با کیبورد به نحوی که شخص ایستاده با کیبورد و مانیتور به راحتی بتواند ارتباط برقرار کند باعث می شود که از نظر جسمی و روانی کارشناس دچار مشکل نشود.

سرورها باید در نیمه پائینی کابینت قرار بگیرند. اصولا در بالای UPS ها تا نهایتا زیر کیبورد کنسول. دلیل این کار برای این است که نیمه پایین کابینت خنک تر از نیمه بالائیست و همچنین سنگینی سرورها به پائین کابینت منتقل می شود و امکان برخورد تصادفی بدلیل عدم دسترسی دست و یا ضربات احتمالی پا به حداقل می رسد. همچنین vibration یا لرزش فن های سرور در پائین کابینت بهتر خنثی می شود. البته در شرایط خاص می توان سرورها را تا بالای رک چید ولی استفاده از نگهدارنده رک در این حالت لازم است.

تجهیزات RAID Array بالای سرورها و یا بین سرورها قرار می گیرند. تا سهل الوصول بودن دسترسی برای جابجائی هاردها و دیدن LED ها و مدیریت آن ها آسانتر می شود. مسلما همه شبکه ها از این قبیل دستگاه ها استفاده نمی کنند ولی در عین حال دانستن جای مفید یک RAID Array خالی از لطف نیست.

توصیه می شود سوئیچ ها و روترها در بالای کابینت نصب می شوند. البته سوئیچ ها و روترهای سبک. مشاهده وضعیت پورت ها و وضعیت خود دستگاه ها و سبک تر بودن آن ها نسبت به سرورها و RIAD Array ها دلیل قراردادن این دستگاه ها در بالای رک است.

استفاده از حفاظ یا نگهدارنده رک، بهتر است رک با استفاده از حفاظ یا نگهدارنده در سر جای خود محکم شود تا در صورت بروز زمین لرزه یا برخورد احتمالی ادمین به رک سقوط نکند. امروزه چنین مشکلی به ندرت بوجود می آید ولی با در نظر گرفتن درصدی از خطر بهتر است از حفاظ استفاده شود.
تمامی این نکات الزام قطعی ندارند مسلما هر شبکه ای دارای ساختار متعلق به خودش است با این حال بصورت کلی توصیه می شود که این نکات مد نظر گرفته شود تا از مشکلات آتی جلوگیری شود.

رک دیاگرام چیست؟
دیاگرامی است که تجهیزاتی رو که در یک رک سازماندهی شدن به صورت 2 وجهی نشون میده. این دیاگرام برای این رسم میشه که ارتفاع تجهیزات و ارتفاع محل استقرار هر یک از تجهیزات درون رک و همچنین نمای پشت و جلوی هر یک رو در قالب رک نمایش بده.

موارد استفاده معمول از رک دیاگرام:
رک دیاگرا بیش از همه زمانی ارزشمند میشه که میخوایم تجهیزاتی رو برای استقرار درون رک خریداری کنیم و یا بالعکس زمانی که برای یه سری تجهیزات و بر مبنای نیازسنجی آینده بخوایم یک رک رو خریداری کنیم. اینجاست که باید بدونیم رک در چه مقیاسی بخریم و یا تجهیزاتی که می خریم به لحاظ ابعاد و ارتفاع چه طور انتخاب کنیم تا برای قرار گرفتن درون رک مشکلی نداشته باشیم.
علاوه بر این رک دیاگرام کمک میکنه تا اولویت بندی موثرتری در سازماندهی تجهیزات درون رک به لحاظ موقعیت استقرار اونها داشته باشیم.

چه طور یک رک دیاگرام ایجاد کنیم؟
نصب تجهیزات درون رک بدون برنامه ریزی از پیش انجام شده می تونه مسائل و مشکلاتی رو ایجاد بکنه. شما ممکنه فضای کافی برای تجهیزات و کابل ها و پچ پنل ها نداشته باشید. بنابراین رک دیاگرام کمکتون میکنه تا در بهینه ترین حالت تجهیزات رو درون رک سازماندهی کنید.

در زیر چند نکته برای ایجاد رک دیاگرام ذکر می کنیم:

مشخص کردن هدف:
قبل از هر چیز مشخص کنید که کدام تجهیزات و رک ها رو میخواین سازماندهی بکنید. برای این کار بهتره که لیستی از تجهیزات مدنظر تهیه کنید و ابعاد و اندازه های تجهیزات رو هم توی لیست درج کنید. همچنین باید توی ثبت اندازه ها، فضای خالی رو که برخی از تجهیزات برای جریان هوا نیاز دارن لحاظ کنید.

مقیاس گذاری تجهیزات:
یک رک relay فضای کلی حفره هاش دارای ابعاد 0.625 و 0.625 و 0.5 هست. مجموعه ای از این حفره ها یک واحد rack mount در نظر گرفته میشن به اندازه 1.75" اینچ که با مخفف RMU نمایش داده میشه.
اگه رک دیاگرام رو بخواین به صورت دستی طراحی کنید باید سایز هر کامپوننت رو بدونید و سایز اون رو برحسب RMU بدست بیارین تا بتونید فضای مورد نیازش رو درون رک بهش اختصاص بدین. اما با استفاده از نرم افزارهایی که در این زمینه وجود دارن مثل Edraw، Visio ، SmartDraw و ... با انتخاب نوع کامپوننتی که میخواین توی رک جا بدین سایز اون برحسب RMU به طور خودکار در نظر گرفته میشه.

ترسیم رک:
اولین چیزی که باید ترسیم بشه خود رک هست. پس رک رو با ابعاد واقعی رک موجود ترسیم کنید.

ترسیم چیدمان تجهیزات درون رک ترسیم شده:
هر کدوم از تجهیزات رو با مقیاس RMU که قبلا مشخص کردید داخل رک ترسیم کنید و شاید نیاز باشه تا اونقدر تجهیزات رو جابه جا کنید تا در جای مناسبش قرار بگیره و به سازماندهی مطلوب برسین. برای مثال بهتره تجهیزاتی که مکرر باید بهشون دسترسی داشته باشین مثل پچ پنل ها جلوی دیدتون باشن یا حتی یه خرده پائین. این باعث میشه کارتون سریعتر و ساده تر بشه.
در ضمن تجهیزات ترسیم شده داخل رک رو حتما برچسب گذاری کنید تا جستجو و ردیابی اونها در مواقع لزوم ساده تر باشه.

تخصیص فضای کابل :
تخصیص فضا برای کابل ها رو فراموش نکنید . معمولا فضای بلا استفاده بالای رک برای سازماندهی کابل ها فضای مناسبی هست. مخصوصا در محیطهایی که چند رک کنار هم قرار دارن حتما فضای وسیع تری رو برای کابل ها درون رک در نظر بگیرید تا مسیریابی کابل ها ساده تر بشه.

پر کردن فضاهای تخصیص نیافته رک:
برای بخش هایی از رک که به هیچ تجهیزی اختصاص داده نشده پنل خالی (blank panel) ترسیم کنید البته در عمل هم بهتره به لحاظ زیباشناسی از blank panel برای پر کردن فضاهای تخصیص نیافته رک استفاده کنید .
×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

مکالمه صوتی تلگرام به صورت کامل مسدود شد
آموزش سوکت زدن اصولی کابل شبکه

مطالب مرتبط

 

نظرات

بدون نظر
عضو سایت هستید ؟ وارد شوید
مهمان
چهارشنبه, 16 اکتبر 2024
شماره تماس اتاق سرور دات کام
اتاق سرور چیست؟  اتاق سرور یا مرکز داده اصلی ترین بخش یک شبکه ساخت یافته در سازمانها میباشد .نیاز به مدیریت متمرکز منابع، کاهش هزینه های نگهداری، مقابله موثر با تهدیدات امنیتی و حصول اطمینان از عملکرد صحیح تجهیزات بصورت 24 ساعته، طراحی یک دیتاسنتر یا اتاق سرور مناسب با ویژگیهای مورد نیاز را اجتناب ناپذیر نموده است. اتاق سرور خود را به ما بسپارید
شما می توانید با استفاده از لینک زیر فرم درخواست خدمات را پر و ارسال بفرمائید .

ثبت آنلاین درخواست و سفارش

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :
گوگل پلاس آپارات اینستاگرام کانال اتاق سرور در تلگرام فیس بوک