شاید تصور کنید که دیتاسنترها جذابیت عمومی ندارند و تشکیلات گوگل هم مثل سایر شرکت ها است و ارزش بازدید ندارد. ولی از طرف دیگر، شاید با مطالعه این مطلب نظرتان درباره دیتاسنترهای گوگل عوض شود. هر چه نباشد، گوگل حالا با ارزش ترین شرکت اینترنتی-نرم افزاری دنیا است و قاعدتا همه کارهای آن با سایرین فرق دارد.
بخشی از سیستم خنک سازی – این بخش، قسمتی از سیستم خنک سازی سرورها در پایگاه داده گوگل واقع در هامینای فنلاند است که در آن تنها از آب دریا برای خنک سازی استفاده می شود.
نمای خارج پایگاه داده آیووا – این نمایی خارجی از دم و دستگاه خنک سازی سرورهای گوگل در پایگاه داده آیووا. یک دسته آهو هم در زیر درخت ها مشغول چرا هستند.
لوله کشی های رنگی – چنانچه به داخل یکی از پایگاه ها سرک بکشیم با رنگ هایی روبرو می شویم که تداعی کننده رنگ های لوگوی گوگل هستند. لوله های آبی رنگ آب خنک را به داخل می آورند و آب گرم از طریق لوله های قرمز خارج می شود. رنگ ها به تعمیر و نگه داری راحت تر کمک می کنند.
سرورهای ذخیره کننده اطلاعات – این دو ردیف سروری که می بینید، بخشی از سرورهای پایگاه داده داگلاس کانتی هستند. نورهای آبی رنگ به عنوان LED های نشاندهنده وضعیت سرورها عمل می کنند و از نوع کم مصرف هستند.
بالاتر از سرورها – پایگاه داده های مختلف گوگل نیازمند فضای کافی و نیز ساختار مستحکم برای حفظ دسترسی همیشگی مردم دنیا به گوگل هستند. فضاهای باز و سقف های بلند به دور شدن هوای گرم از سرورها کمک می کند.
در اکثر پایگاه داده های گوگل شاهد استفاده از سازه های فلزی هستیم. این سازه ها یا به طور اختصاصی ایجاد شده اند یا کارخانه های قدیمی هستند که گوگل آنها را خریداری و تجهیز کرده تا دیگر نیاز به برپایی محل های جدید نداشته باشد.
اتاق شبکه یا سوییچ – در داخل اتاق شبکه یک مرکز داده گوگل، تعداد زیادی روتر و سوییچ قرار دارد که کمک می کند دیتاسنترهای عظیم گوگل بتوانند با یکدیگر حرف بزنند. نسبت این اتاق بزرگ به کل دیتاسنتر، نسبت مودم شما به کامپیوترتان است!
خنک سازی اتاق سوییچ – برای خنک سازی اتاق شبکه دیتاسنتر آیووا، سیستم دمیدن هوای سرد از کف اتاق تعبیه شده و جداره های پلاستیکی در دور تا دور کمک می کنند هوای گرم از سرورها دور بماند.
گوش بزرگ گوگل در آیووا – این آنتن بزرگ در مرکز داده آیووا در اصل متعلق به بخش سرویس دسترسی گوگل است که تامین کننده دسترسی کاربران اینترنت به گوگل در سرتاسر دنیا است. در ضمن بخشی از خدمات سرویس اینترنت پر سرعت گوگل فایبر نیز از طریق این آنتن ها پشتیبانی می شود.
استفاده مجدد از تانکرها – این تانکرها که زمانی در یک کارخانه تولید کاغذ در فنلاند استفاده می شدند حالا توسط گوگل بازیابی شده اند تا در دیتاسنتر هامینا مورد استفاده قرار بگیرند.
لوله های U شکل – این لوله ها که در فضای باز هستند، طوری طراحی شده اند تا بسته به دمای مایع خنک کننده ای که درون شان جریان دارد، منقبض و منبسط شوند و آسیب نبینند.
کابل های رنگی – درست مثل لوله ها، کابل ها هم در دیتاسنترهای گوگل با رنگ دسته بندی می شوند تا در صورت خرابی، جایگزینی آنها آسان باشد.
سیستم اطفای حریق – لوله هایی که می بینید، درون شان آب با فشار بسیار بالا قرار دارد و شیر فلکه های خودکار همیشه آماده هستند تا در صورت آتش سوزی وارد عمل شوند.
تانکرهای آب – این تانکر آب در پایگاه داده برکلی نزدیک ۲۴۰ هزار گالن آب را در خود دارد که برای خنک سازی قلب پایگاه از آن استفاده می شود.
سیستم پشتیبان گیری موتور جستجو – اینجا اتاق پشتیبانی گیری در دیتاسنتر برکلی است که در آن هر نوار ذخیره اطلاعات، یک بارکد اختصاصی دارد و سیستم رباتیک گوگل قادر به انتخاب نوار صحیح در مواقع نیاز برای بازیابی اطلاعات است.
اتاق کنفرانس پایگاه داده هامینا – گوگل به راستی همه چیزش با سایر شرکت ها متفاوت است. این یک اتاق کنفرانس بسیار زیبا است ولی نه در یکی از مقرهای اصلی گوگل و برای کدنویس های خبره. بلکه اتاقی است که برای کارکنان مرکز داده هامینای فنلاند ساخته شده؛ درست بیرون یک حمام بخار فنلاندی و همیشه در دسترس آنها.