وزیر ارتباطات اعلام کرد در این طرح کاربران ساکن در شهرهای تهران و قم یک جهش 4 برابری سرعت اینترنت خانگی را تجربه خواهند کرد و در قم چیزی در حدود 30 هزار مشترک این استان دستیابی به یک اینترنت پر سرعت را تجربه خواهند کرد. وزیر ارتباطات یکی از موانع اصلی ارتقا سرعت اینترنت خانگی را کابلهای مسی بر شمرده که به عنوان یکی از جریانهای اصلی میان شرکت مخابرات و مشترکان این شرکت استفاده میشود. وی در در این خصوص گفت به منظور ارتقا سرعت اینترنت خانگی لازم است تا اینترنت ADSL به VDSL تغییر پیدا کرد. او همچنین به این نکته اشاره کرد که مشترکان نیازی به تغییر تجهیزات ندارند، زیرا سعی ما بر این است تا تجهیزات مورد نیاز تا نزدیکی مشترکانی که از سیم مسی اینترنت را دریافت میکنند تغییر دهیم.
مزیت VDSL نسبت به ADSL چیست؟
خط مشترک دیجیتال نامتقارن با نرخ بیت بسیار بالا (VDSL) در مکانیزم ارتباطی و سرعتی که ارائه میکند شبیه به ADSL است، اما در مقایسه با ADSL میتواند به میزان 5 برابر در دانلود و 10 برابر در بارگذاری سریعتر باشد. البته دقت کنید اگر محل کاربر به ارائهدهنده خدمات نزدیک باشد، حداکثر سرعت بارگذاری ممکن است به 60 مگابیت بر ثانیه نیز برسد و سیگنال نیز برای دانلود به همان نسبت قوی خواهد بود. VDSL برای نیل به این هدف به شکلی پیکربندی میشود که از خطوط تلفن به شکل کارآمدتری استفاده میکند، البته عملکرد این فناوری و قدرت سیگنالها در مسافتهای کوتاه در حد عالی دارند. در مسافتهای کوتاه احتمال خراب شدن به حداقل میرسد و همواره یک اتصال قابل اطمینان برقرار میشود. در مجموع نسبت به ADSL پهنای باند بالاتری ارائه میکند. با این وجود، دو فاکتور فاصله و سیم میتوانند روی عملکرد VDSL تأثیر بگذارند. پس از اعمال تغییرات مربوطه توسط شرکتهای ارائهدهنده خدمات، کاربر باید در تنظیمات روتر تغییراتی اعمال کند تا پهنای باند بیشتری به منظور انتقال دادهها روی خط تلفن در اختیارش قرار گیرد و به عبارت سادهتر سرعت اینترنت او افزایش پیدا کرد. بزرگترین حسن اینترنت ADSL در این است که امکان دسترسی به استریمهای زنده و نظارت بر دوربینهای مدار بسته راه دور را سهولت میبخشد.
چگونه از اینترنت VDSL استفاده کنیم؟
مخابرات ایران در قالب طرحی بهنام اینترنت سورینو به کاربران خود اجازه داد تا بدون هزینه کردن اضافی، سرویس ADSL خود را به سرویس VDSL تبدیل کنند. با توجه به اینکه مبنای کار سرویس VDSL متفاوت از ADSL است، در نتیجه کاربر باید مودم مربوطه را تهیه کند. همچنین اگر در تهران زندگی میکنید برای اطلاع از مناطق تحت پوشش این سرویس کافی است با شماره 2020 تماس گرفته یا به سایت منطقه تهران به نشانی TCT.IR مراجعه کنید.
شرکت شاتل نیز به مشترکان خود در تهران و قم خدمات اینترنت پر سرعت را ارائه خواهد کرد. شاتل در صفحه اخبار این شرکت در تاریخ 12 فروردین چنین آورده است: «به گزارش روابط عمومی شاتل، کاربران شاتل در تهران و قم، به زودی از سرویسهای اینترنت با سرعت ۸۰ تا ۱۰۰ مگابیت برثانیه برخوردار خواهند شد. احمدرضا نخجوانی، مدیر عامل گروه شرکتهای شاتل اعلام کرد:« بر اساس پروژهای که سرمایهگذاری آن توسط شاتل از چند سال قبل صورت گرفته بود و پیگیریهای اساسی و دستورات جناب آقای مهندس جهرمی، وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات و همکاری شرکت مخابرات ایران، شاتل به زودی اجرای طرح نصب و راه اندازی سرویسهای VDSL را در شهرهای تهران و قم به سرانجام خواهد رساند، چنانچه کاربران میتوانند از سرویسهای اینترنت با سرعت ۸۰ تا ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه بهرهمند شوند. نکتهی قابل توجه ایناست که سرویس کاربران کنونی نیز با اجرای این طرح که پیش بینی میکنیم ظرف چندماه اجرایی شود، بدون تعویض تجهیزات از سمت کاربران به طور متوسط چهاربرابر افزایش یابد که بیتردید انقلابی در بازار ارتباطات ثابت کشور خواهد بود. با هماهنگیها و دستورات جناب وزیر، قرار است ثبت نام و واگذاری این سرویسها در قم از هفتهی آینده و در تهران طی ماه آینده آغاز شود.»
تجهیزات مورد نیاز برای استفاده از اینترنت VDSL چیست؟
همانگونه که اشاره شد برای دسترسی به سرویس VDSL لازم است تا مودم مربوطه را تهیه کنید. خوشبختانه در بازار روترهایی وجود دارند که قادر به پشتیبانی از ADSL، VDSL و البته 3G/4G هستند، در نتیجه برای خرید این روترها در بازار با مشکل خاصی روبرو نیستید. همچنین دقت کنید که برندهای مختلف مودمروترهای مجهز به این فناوری را ارائه کنند. تیپیلینک، ایسوس، دیلینک، تندا و.... از جمله برندهای معروف در زمینه ساخت مودمروترهای VDSL هستند.
بهطور مثال، روتر DSL-AC55U ساخت شرکت ایسوس با طیف وسیعی از قابلیتهای کاربردی از سرویس VDSL پشتیبانی میکند. DSL-AC55U مودمروتر بیسیم مبتنی بر استاندارد 802.11ac است که از استانداردهای ارتباطی ADSL/VDSL پشتیبانی میکند. این روتر در حالت ترکیبی قادر است سرعت 1167 مگابیت بر ثانیه را ارائه کند. البته در استاندارد 802.11ac و در باند 5 گیگاهرتز سرعت شبکه بیسیم برابر با 867 مگابیت بر ثانیه و در باند 2.4 گیگاهرتز سرعت 300 مگابیت بر ثانیه بر مبنای استاندارد 802.11n در دسترس کاربران قرار دارد.
روتر DSL-AC51 یکی دیگر از مودم روترهای ساخت ایسوس است که ضمن پشتیبانی از استاندارد ارتباطی VDSL2 قادر به پشتیبانی از سرعت دانلود 200 مگابیت بوده و از استاندارد 802.11ac نیز پشتیبانی می کند. در فرکانس 2.4 گیگاهرتز روتر فوق از سرعت 300 مگابیت بر ثانیه و در فرکانس 5 گیگاهرتز از سرعت 433 مگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکند. در حالت ترکیبی روتر فوق سرعت 750 مگابیت بر ثانیه را ارائه میکند.
مودم روتر Tenda V300 VDSL2 نیز یکی دیگر از محصولات خوش نام بازار است. مودم روتر V300 ترکیبی از سه دستگاه مختلف است. ابتدا یک مودم VDSL2 است که میتواند سرعت دانلودی تا 100 مگابیت را پشتیبانی کند. دوم، یک روتر بیسیم N300 است که میتواند یک شبکه وایفای با حداکثر سرعت 300 مگابیت روی فرکانس 2.4 گیگاهرتز راهاندازی کند تا کاربران بیسیم به اینترنت پرسرعت دسترسی پیدا کنند. به علاوه، دستگاه V300 یک سوییچ 4 درگاهه با سرعت صد مگابیت هم دارد تا برخی دستگاهها بتوانند با کابل شبکه به اینترنت هم متصل شوند.
مودم DSL-2877AL شرکت دیلینک نیز یکی دیگر از گزینهها در ارتباط با پشتیبانی از ADSL/VDSL است. DSL-2877AL از VDSL و VDSL2 پشتیبانی میکند و حتی اگر در حال حاضر سرویس VDSL در محل زندگی شما ارائه نمیشود نیز این دستگاه یک انتخاب هوشمندانه محسوب میشود. مودم VDSL2/ADSL2+ دی لینک مدل DSL-2877AL با سرعت انتقال داده ۷۵۰ مگابیت بر ثانیه و پشتیبانی از دو باند فرکانسی راه حل مناسبی برای کاربرانی است که به دنبال لذت بردن از تماشای ویدئوهای با کیفیت ، انتقال سریع فایل، بازی آنلاین و… در شبکه هستند.
مودمروتر Archer VR2800 یکی دیگر از قدرتمندترین مودمروترهای VDSL/ADSL ساخت شرکت تیپیلینک است که با سرعت بسیار بالای 2800 مگابیت بر ثانیه (2167 مگابیت بر ثانیه در باند 5 و 600 مگابیت بر ثانیه در باند فرکانسی 2.4 گیگاهرتز)، فعالیت همزمان در دو باند فرکانسی 2.4 و 5 گیگاهرتز، 4 آنتن خارجی با قابلیت جداشدنی، پشتیبانی از فناوری مایمو و پشتیبانی از فناوری اتصال هوشمند (Beamforming)؛ قادر است اتصال بیسیم گسترده، قابل اعتماد و کارآمدتری را ارائه کند.
نمونههایی که در این مطلب به آنها اشاره شد، تنها بخش کوچکی از مودمروترهایی با قابلیت پشتیبانی از ADSL و VDSL هستند.