نظرسنجی شرکت خدمات بازاریابی Informa Engage و موسسه خبری و تحلیلی Data Center Knowledge نشان میدهد کسانی که در مرکز داده (دیتاسنتر) کار میکنند در کل از شغل خود راضی هستند. بهگزارش نتورک ورلد، میزان رضایت شغلی این افراد بهحدی است که گرچه از حیث زمان و کار فکری فشار زیادی را متحمل میشوند، حاضرند فرزندانشان را تشویق کنند که وارد این حرفه شوند. این نظرسنجی همچنین از درآمد خوب شاغلان در مرکز داده حکایت دارد. گفتنی است، دوسوم شرکتکنندگان در این نظرسنجی، خارج از آمریکا مشغول کار بودند.
رضایت شغلی کارکنان مرکز داده
از بین حاضران در این نظرسنجی که در مرکز داده کار میکردند، 72 درصد با جمله «من شغل فعلیام را دوست دارم» موافق بودند و در عین حال، یکسوم آنها قویاً جمله فوق را تایید کردند. همچنین، 75 درصد افراد اعلام کردند که با جمله «اگر فرزند، برادرزاده یا خواهرزادهام سوال کند، به او توصیه میکنم وارد (مشاغل) فناوری اطلاعات شود» موافق هستند.
نکته دیگر اینکه کارکنان مرکز داده شغل خود را مهم میدانند، طوری که 88 درصد آنها گفتهاند حس میکنند در موفقیت کارفرمایشان نقش بسیار مهمی دارند.
با این حال، کار در مرکز داده با چالشهایی نیز همراه است که کمبود مهارت و گواهینامههای مربوطه یکی از آنهاست. حاضران در این نظرسنجی کمبود مهارت را بزرگترین نگرانی خود میدانستند. تنها 56 درصد این افراد حس میکردند که برای کار در مرکز داده مهارت لازم را دارند، و 74 درصد نیز گفتند که بیش از یک دهه در صنعت فناوری اطلاعات حضور داشتهاند.
در صنعت فناوری اطلاعات برنامههای مختلفی برای اعطای گواهینامه (تایید مهارت) در نظر گرفته شده است و هر یک از تامینکنندگان بزرگ سختافزار گواهینامههای خاصی برای این منظور دارند، اما 61 درصد حاضران در نظرسنجی گفتند یا این دورهها را کامل نگذراندهاند و یا طی 12 ماه گذشته نسبت به تجدید (اعتبار) گواهینامههایشان اقدام نکردهاند. این کار آنها البته عللی داشته است.
یکسوم افراد (34 درصد) کمبود بودجه آموزشی در سازمان ذیربط و 24 درصد نیز نبود وقت کافی را علت آن ذکر کردهاند؛ 16 درصد هم گفتهاند که مدیریت سازمانشان این موارد را لازم نمیدانسته است. و سرانجام 16 درصد افراد گفتند که در محیط کارشان هیچ برنامهای برای مهارتآموزی نداشتهاند.
البته از دید خبرنگار «نتورک ورلد» این آمارها چندان هم عجیب نیست چون فناوری، صنعت بسیار بازی است و علاقمندان میتوانند با استفاده از ابزارهای آموزشی مختلف، مهارتها و آموزشهای مورد نیازشان را فرابگیرند. بهزعم او یکی از باورهای رایج کنونی این است که بسیاری از برنامهنویسها از جمله بیل گیتس، استیو وزنیاک، جان کارمک و جک دورسی خودآموخته هستند.
درآمد کارکنان مرکز داده
طبق یافتههای این نظرسنجی، 50 درصد شاغلان در مراکز داده سالانه دستکم 100 هزار دلار درآمد دارند، اما درآمد 11 درصد آنها نیز کمتر از 40 هزار دلار در سال است. مورد دیگری نیز درخصوص تفاوت درآمد وجود دارد که استیو براون، مدیر شرکت DataCenter People در لندن به آن اشاره کرده است: درآمد مهندسان نرمافزار در مرکز داده خیلی بهتر از درآمد شاغلان بخش سختافزار مرکز داده است.
او میگوید، جنبه مهندسی نرمافزار مرکز داده را میتوان با پردرآمدترین حرفهها مقایسه کرد، اما در بخش زیرساختهای فیزیکی (مکانیکی/برقی) وضع اینطور نیست و درآمد شاغلان این حیطه بیشتر مشابه درآمد مدیران میانرده است.
در جمعبندی نظرسنجی مذکور هشدار داده شده است که با تغییر شکل زیرساختهای مرکز داده به مدل رایانش ابری و حرکت نرمافزارها بهسمت کانتینرها و ریزخدمات (میکروسرویسها)، آینده شغلی مدیران فعلی مراکز داده با اما و اگرهایی روبهروست، زیرا با دگرگونیهایی که در این صنعت پدید میآید، مدیرانی که در قرن 20 مهارت کسب کردهاند، نه چیزی برای مدیریت خواهندیافت و نه کارکنانی که بخواهند رهبریشان کنند.
این نتیجهگیری در حالی مطرح میشود که شرکت اطلاعاتی و تحلیلی IHS Markit سال گذشته طی بررسیهای خود دریافت بهرغم گسترش رایانش ابری، توسعه مراکز داده فیزیکی نیز همچنان ادامه دارد؛ طوری که از 151 مدیر فناوری اطلاعات در سازمانهای منطقه آمریکای شمالی اکثر آنها انتظار داشتند تعداد سرورهای فیزیکی مرکز داده خود را تا سال 2019 دستکم به دوبرابر افزایش دهند. اما حتی این گزارش نیز مهاجرت سازمانها از مرکز داده اختصاصی به معماری ابری را تایید میکرد و از جمله میگفت، 79 درصد شرکتکنندگان در این نظرسنجی بهکارگیری هاپیروایزر یا کانتینر را در مجموعه متبوع خود پیشبینی کردهاند.